Csak nőknek - nőkről

A tökéletesen tökéletlenek, a szertelenül szerethető nőkről!

Úriember vagy sorozatgyilkos
Hol a határ egy idegennel szemben?

Megtörtént esemény. Hihetetlen történet egy idegennel, egy kutyával, egy tábla csokival és a modern kor bizalmatlanságával. A cikk végén pedig szavazz, te mit tettél volna?

A kutya, aki ugat

A minap sétálni indultunk a barátnőmmel és a gyerekekkel a közeli kiserdőbe. Szeretjük az erdőt, mert temérdek érdekességet tartogat a gyerekeknek pl.: csigákat, bogarakat, cipőbe folyton belemenő homokot és kutya kakikat. Az erdőben sok fura alak is szokott lenni, pl. futók, akik nem tudják visszahívni a kutyájukat. Pont, mint ezen  a hétfő délelőttön. 

Egy apa és kamasz fia futott mögöttünk. Körülöttük sertepertélt a kópé kutyájuk, aki rögtön kiszúrt minket a   játszó pajtásnak. Így lobogó fülekkel és nagy ugatások közepette elindult felénk. Kutyatulajdonosként ismerem a kutyákat. Viszont a kislányom nem szereti,  ha egy kutya ugat.  Ő a saját kutyánkhoz van szokva, akinek nem szokása az ugatás. Így, ha kutya ugatást hall, akkor meijed.

Ezen a tavaszi szeles délelőttön is ez történt. Egy kutya felénk rohant, visító hangon csaholva. A gazdája pedig utána, kiabálva,  hogy megállítsa. Sikertelen próbálkozás volt. A kutya körülöttünk ugatott, a kislányom bújt és sírt, mire a gazdija beérte a kutyát. Ekkor érkezett az első  meglepetés.

A kutya gazdija sűrű elnézést kért a kutyája viselkedéséért. Nem neki állt feljebb, hanem úriemberként elismerte a hibáját, hogy nehezen tudja kontrollálni a „kölyök” kutyáját. Egyenes kiállású, magas idegen volt, aki mert a szemünkbe nézni. Ezután tovább mentünk az utunkon, lezártuk részünkről a történteket. Az idegen férfi viszont nem.

 csnn_kutya.jpg

Nem vagyok cukrosbácsi

Ahogy a gyerekek előttünk mókáztak és szállt a por mindenhol, a madarak csicseregtek, a fák pedig beárnyékolták az erdei utunkat, egy biciklis alak körvonalai tűntek fel a messzeségben.

Az idegen biciklis férfi megállt előttünk. Ugyanaz volt, aki kicsivel korábban a kutyájával nem tudott dűlőre jutni. A férfi kezében egy tábla csoki volt. Ismét sűrű elnézést kért és elmondta, hogy nem szeretné, ha a gyerekekben ez a szomorú csetepaté mély nyomot hagyna. Nem akarja, hogy a gyerekek a jövőben féljenek a kutyáktól. Ezért szeretné őket és minket is kiengesztelni egy tábla csokival. Fogadjuk el bátran, hiszen: "Nem vagyok cukrosbácsi!"

Ott álltunk döbbenten letaglózva. Egy idegen aki jót akar? Egy idegen, aki meg akar mérgezni minket? Igazat mond? Hazudik? Elfogadjuk vagy sem? Elutasítsuk egy úriember méltán bánó szavait? Példát mutatni emberségből? Vagy példát mutatni bizalmatlanságból, és ezzel megvédeni gyermekeinket a jövőbeni idegenektől, a "cukrosbácsiktól"? Létezik még úriember mai gyanakvó világban?

Úgy élj, hogy ha a gyerekeid a becsületességre és a tisztességre gondolnak, te juss eszükbe!

H. Jackson Brown

 Ki is az az úriember?

A wikiszótár szerint úriember az, aki jól viselkedik másokkal szemben. Akiben bízni lehet, aki becsülettel cselekszik. Úriembernek tartása van, egyenes ember, udvarias, figyelmes. Kiáll magáért és másokért is, és nem azért, hogy utána leigázza. Viselkedésével tanít, de nem kioktat. Tudom ez most elég rózsaszín sziruposan hangzik. Viszont tény, hogy nem az egyedi öltöny, a kivillanó márkás óra, és a BMW teszi a gentlemant úrrá, hanem a belső értékei.

 csnn_gentleman2.jpg

 Hogyan lesz úriemberből sorozatgyilkos?

A mai szkeptikus világunkban, ahol mindenről azonnal véleményt kell alkotni, van-e időnk gondolkodni az erényen és becsületességen? Mi is kell ahhoz, hogy meg tudjunk különböztetni egy úriembert egy sorozatgyilkostól?

  1. Idő a bizalom kialakulásához.
  2. Ösztön, hogy kiállj a döntésed mellett és viseld felelősséggel a tettedet.
  3. A múltból egy minta, ami megerősít vagy visszafog, hogy elhamarkodottan cselekedj.

Ne kövezzen meg senki, de a sorozatgyilkosok sem tűnnek sorozatgyilkosoknak. Igaz még nem láttam egyet sem – vagy legalábbis nem tudok róla – de ahogy a Gyilkos Elmékben láttam inkább kerülik a feltünést, beolvadnak, szürkék, jellemtelen emberek. Akik behízelgőek, és akkor támadnak, amikor nem számít rá az áldozat.

Így akár egy ártatlan csoki is adhat támadási felületet.

csnn_szem.jpg

A végén mindig dönteni kell

Ott álltunk és dönteni kellett. Dönteni hirtelen, igazságosan, és önazonosan.

Dönteni egy kiélezett helyzetben úgy, hogy azzal tanítsunk, példával járjunk gyermekeink előtt.

Dönteni úgy, ahogy az ösztöneink diktálják, de felelősséggel.

Emberek vagyunk. Akik egy hirtelen eseményre úgy reagálunk, amilyen mintát láttunk, kaptunk gyerekként. Mintát, ami nem egyenlő azzal, amit tanítottak nekünk. Hiszen a rémisztő „zsákosember” és „cukrosbácsi” meséjét mindenki ismeri. Generációk óta tanítják a gyerekeknek. Generációk óta más példát is mutatnak a szülők. Most mis más példával jártunk el.

Belőlünk a vidéki kislányt hozta elő ez a szituáció. Az ősbizalmat arról, hogy a világ jó és benne az emberek alapvetően jók. Hibáztam? Nem tudom. Azóta is ezen gondolkodom. Majd 30 év múlva, mikor a kislányom anyaként sétál az erdőben és találkozik ezzel a nem hétköznapi dilemmával kiderül belőle mit fog előhozni. A tanult vagy a látott mintát.  A bizalmat vagy a bizalmatlanságot. Csak bízni tudok benne, hogy jót adok át neki és nem miattam kerül egy sorozatgyilkos hálójába.

A bejegyzés trackback címe:

https://ry-lelekmuhelye.blog.hu/api/trackback/id/tr215719542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Csak nőknek - nőkről

Szóljon ez a blog rólunk, nőkről, barátnőkről, anyákról és feleségekről. Beszélgessünk figyelemmel, barátsággal, segítőkészséggel, tisztelettel. Felejtsük el a kioktatást, a megmondást, a lekezelést és a felületességet. Pont, mintha régi barátok lennék. Pont, mintha mindig is ismertük volna egymást. Pont érzelmekről, érzésekről és olyan témákról, ami minket mélyen érint. Benne vagy? Olvass tovább!